Equitherapie, hippotherapie of therapie met ondersteuning van paarden is een ervaringsgerichte en non-verbale therapie. Contact met paarden en de natuur staat hierbij. Doen, ervaren, voelen dat is ons startpunt. Daarna gaan we denken, praten en linken leggen. We werken samen aan jouw persoonlijke doelstellingen. Deze doelen kunnen gaan over verschillende ontwikkelingsdomeinen: fysiek, sensorisch, psychisch, emotioneel, gedragsmatig, cognitief, communicatief en sociaal vlak.
Contact met paarden zorgt voor rust en ontspanning.
De aanwezigheid en de warmte van een paard op zich heeft al een rustgevend en kalmerend effect. Je hartslag daalt, en je in je hersenen komen stoffen vrij de Serotonine en oxytocine genoemd worden. Beter bekend als het gelukshormoon en het knuffelhormoon.
In de omgang met paarden worden sociale vaardigheden onbewust geoefend.
Paarden zijn heel gevoelig voor de sociale en emotionele toestand waarin de mensen rondom hen zich bevinden. In combinatie met de spiegelneuronen waarover zij beschikken, kunnen zij weergeven hoe iemand zich op die moment voelt en hier vanuit hun zijn, op gaan reageren.
Paarden oordelen nooit en aanvaarden onvoorwaardelijk.
Een paard is onbevooroordeeld, er is een onvoorwaardelijke acceptatie van ieder individu. Hierdoor wordt er een emotioneel veilige omgeving gecreëerd.
Paarden kunnen een extra motivatie zijn om te werken aan zichzelf, bovendien voelt het bij paarden veiliger om te exploreren en te praten.
Door met dieren in de natuur te werken is er minder kans op therapiemoeheid.
Onze werking is gericht naar kinderen en jongeren met:
Bij ons kan en mag iedereen zichzelf zijn. Vanuit respect, verbinding en vertrouwen werken we verder aan jouw persoonlijke hulpvraag of doelstellingen.
Bijvoorbeeld:
Samen kijken we of equitherapie een meerwaarde kan zijn in je persoonlijk traject of bij jouw hulpvraag.
Elk traject start met een intakegesprek. Dit kan telefonisch, of op locatie. Wederzijdse verwachtingen en mogelijkheden van de therapie worden hierbij verduidelijkt. Bij dit gesprek proberen we de hulpvraag duidelijk in kaart te brengen en informatie die noodzakelijk is voor het opbouwen van de therapie te bekomen. Meteen na het eerste gesprek volgt er een korte eerste kennismaking met de paarden.
De begeleiding zal altijd doorgaan in de natuurlijke habitat van onze paarden. Wij vragen om aangepaste kledij en schoeisel te voorzien (botinnen, laarzen, schoenen die vuil mogen worden, warme kledij,... ) Wij zijn weersafhankelijk. Het is dus mogelijk dat een begeleiding van datum verplaatst wordt als de weersomstandigheden, zoals bijvoorbeeld storm, dit niet toelaten.
Equitherapie is een aanvullende en complementaire therapievorm, naast andere bestaande therapieën zoals: kine, logo, psychotherapie. Equitherapie kan ook opgestart worden in de vorm van nazorg.
Een therapiesessie duurt 50 minuten en de kostprijs hiervan bedraagt €50
Equitherapie Jana Maes is een erkend groenezorginitiatief. Dit wil zeggen dat personen met een handicap hun sessie bij ons kunnen betalen met hun persoonsvolgend budget (PVB) of met hun persoonlijke-assistentiebudget (PAB).
Wil je hierover graag meer info? Neem dan contact met ons op!
De dood hoort bij het leven. Toch is dit een onderwerp dat vaak letterlijk 'doodgezwegen' wordt, Begrijpelijk....je wil jezelf en je omgeving beschermen voor verdriet, maar je kan realiteit nu eenmaal niet wegtoveren. Vroeg of laat krijgt iedereen te maken met verlies.
Wanneer iemand een belangrijk verlies meemaakt staat letterlijk de wereld op zijn kop. Wat vroeger vanzelfsprekend en voorspelbaar was, is dat nu minder of niet meer.
Rouw is uniek en ieder doet dit op zijn eigen manier en eigen tempo, toch hoef je dit niet alleen te doen.
Graag wandel ik een stukje mee op je weg en help je om verder te leven met dit verdriet en dit te verweven in jouw leven.
Rouw- en verliesbegeleiding kan vele thema's omvatten.
Paarden zorgen van nature voor rust en ontspanning. De aanwezigheid en de warmte van een paard op zich heeft al een rustgevend en kalmerend effect. Bij paarden kan je heel eenvoudig jezelf zijn en tot jezelf komen. Rouw is uniek en voor iedereen anders, dat begrijpen zij als geen ander.
Is buitenkomen voor jou nog moeilijk? Voel je je niet helemaal thuis in de natuur of in de nabijheid van paarden? Is het moeilijk om je te verplaatsen? Het is ook mogelijk dat de begeleiding bij jou thuis doorgaat.
In een steeds complexer wordende samenleving, zijn sociale vaardigheden en weerbaarheid belangrijke competenties voor kinderen en jongeren.
Rots en water is een psychofysieke training. Dit wil zeggen dat we via fysieke oefeningen en spelen vaardigheden gaan ontdekken, trainen en onszelf eigen maken. Dit wordt afgewisseld met momenten van zelf-reflectie, wat helpt bij het aanleren van deze competenties. Rots en water is een ervaringsgerichte training die vertrekt van DOEN.
Tijdens de rots en water trainingen komen volgende thema's aan bod:
Zelfvertrouwen
Zelfvertrouwen … het woord zegt het zelf: vertrouwen in jezelf.
Zelfvertrouwen gaat over geloven in je eigen kunnen, jezelf oké en de moeite waard vinden. Vertrouwen hebben in jezelf is belangrijk. Je leert je sterke kanten, maar ook je minder sterke kanten appreciëren. Je hebt vertrouwen in je eigen mogelijkheden en kan van hieruit veilig nieuwe dingen proberen. Je laat je minder snel van de wijs brengen door anderen, omdat je weet waarvoor je staat!
Zelfrespect
Respect voor jezelf. Jebent ervan overtuigd dat jouw mening en gevoelens waardevol zijn. Hierdoor weet je waarvoor je staat en neem je niet snel iemand anders zijn mening over. Wanneer je respect hebt voor jezelf zal je automatisch ook meer respect hebben voor anderen.
Zelfcontrole
Zelfcontrole is een relatief ingewikkeld begrip, dat wel heel vaak gebruikt wordt. Eenvoudig uitgelegd wil zelfcontrole zeggen dat je controle hebt over je eigen gedrag. Je boosheid kunnen beheersen, je inhouden om niet nog een stukje chocolade te eten, jezelf inhouden om anderen ruimte te geven,... het gaat eigenlijk om dingen die je heel erg graag wil doen, toch niet te doen.
Zelfverdediging
Hierbij gaat het erom dat je jezelf en je eer kan gaan beschermen tegen bedreigingen. Tijdens rots en water kunnen we hiervoor een aantal technieken aanleren. We gaan onszelf verbaal en fysiek leren beschermen, maar bovenal leren we om bedreigende situaties te voorkomen door vooraf te gaan handelen.
weerbaarheid
Weerbaar zijn wil zeggen dat je voor jezelf kan opkomen, je grenzen aangeven, weten wat je wil en zelfvertrouwen uitstralen. Tegelijk leren we luisteren, contact maken en rekening houden met de ander.
Hierbij staat rots voor eigen grenzen aan kunnen geven, zelfstandig beslissingen kunnen nemen, een eigen weg kunnen gaan. Water staat voor communicatie, kunnen luisteren, samen naar oplossingen kunnen zoeken, en de grenzen van anderen te respecteren.
Rots en water is geschikt voor kinderen en jongeren die:
Rots en water training kan zowel met als zonder paarden gegeven worden en afhankelijk van de zorgvraag worden trainingen in groeps- of individueel verband gegeven.
Op geregelde tijdstippen worden in openlucht groepstrainingen georganiseerd.
Groepstrainingen kosten € 140 voor 8 trainingen van 1 uur. Hou hiervoor onze website en social media in de gaten.
Alle trainingen worden gegeven door een gecertificeerd rots en watertrainer.
Equitherapie Jana Maes
BE-9150, KRUIBEKE
equitherapie.janamaes@outlook.com
Tel: +32 494 08 25 13
BTW: BE 0772.423.965